1 av 2
2 av 2
Skåne

Skånska kommuner ovilliga att hjälpa ensamma flyktingbarn

Viljan att vara med och hjälpa ensamkommande flyktingbarn är svag bland Skånes kommuner. Bara tio av de 33 kommunerna tänker delta på det möte som Region Skåne har kallat till.


– Jag tycker det är sorgligt och dåligt att så många kommuner inte har hörsammat den här inbjudan, de flesta har inte ens behagat svara varken ja eller nej, säger Rolf Tufvesson (KD), ordförande i Beredningen för integration och mångfald i Region Skåne.

Att så få har svarat tror han delvis beror på slarv i en del kommuner, men i vissa fall tror han att det är en markering.

– Då är det betydligt mer allvarligt, säger Rolf Tufvesson.

Bara fem skånska kommuner tar emot ensamkommande flyktingbarn i år, samtidigt som transitboendena i ankomstkommunen Malmö är mer än överfulla. Därför vill Region Skåne få fler kommuner att hjälpa till. Starten är ett möte på fredag, men trots att inbjudan gick ut för ungefär en månad sedan är det bara en tredjedel av kommunerna som ens hört av sig. Flera av de kommunerna tycker inbjudan gick ut för sent.

– Det kom med väldigt kort varsel, och det stod inte att man skulle meddela om man inte kom, och jag och de två vice ordförandena hade ingen möjlighet att komma, säger Anette Åkesson (M), kommunstyrelseordförande i Båstad.

– För det första är jag inbokad på annat, och för det andra vet jag inte vad Region Skåne har med den här frågan att göra, säger Karl-Erik Kruse (S), kommunalråd i Svalöv.

Men trots den dåliga uppslutningen kommer Region Skånes arbete för att hjälpa de ensamkommande flyktingbarnen att fortsätta.

– Det handlar om att ha en välvillig inställning, se humant på det och inse att de stora flertalet av de här barnen kan vara en tillgång för kommunerna, säger Rolf Tufvesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".