Oxie

Stormöte om bränder i Oxie

Efter problem med skadegörelse och anlagda bränder i Oxie centrum, kallar nu stadsdelsfullmäktige till ett stormöte för att få ett slut på oroligheterna.

En som varit utsatt flera gånger är Joakim Hansson, på hans vardagsrumsfönster sitter tillfälliga lagningar som en påminnelse om helgen som gått.

– Det var vid tretiden natten mellan fredag och lördag som vi vaknade av att hunden började skälla. Det var ett stort hål i fönstret och en sten hade flugit in fem meter in i vardagsrummet, berättar Joakim Hansson.

Det här är inte första gången, Joakim Hansson berättar att han senaste tiden tvingats lagat 15-16 rutor.

Det var förra julen som det började, gäng med tonåringar samlades i centrum och sköt raketer. Oroligheterna har fortsatt i perioder under året. Rutor har krossats, bilar och soptunnor har satts i brand och för en tid sedan började det även brinna på biblioteket.

– Det är väl inte en ruta som inte krossats. Det är ett stort problem som vi fått lägga mycket pengar på, säger Carl West som driver en blomsterbutik i Oxie centrum.

Stadsdelsfullmäktige bjuder på torsdagkväll in till ett stormöte på Oxievångsskolan där man tillsammans med ungdomarna, de boende, polisen och andra aktörer ska diskutera vad man kan göra för att få stopp på oroligheterna.

– Vi i kommunen kan inte enbart själva lösa problemen, vad vi kan göra är att fortsätta vårt samarbete med föreningslivet och andra aktörer för att tillsammans kunna jobba fram en lösning, för ungdomarna säger, Socialdemokraten Susanne Jönsson stadsdelsfullmäktiges ordförande i Oxie.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".