Tobias Billström och Gunilla Carlsson. Foto: David Rasmusson/SR
Malmö

Arbetskraftsinvandring i fokus på EU-möte

Arbetskraftsinvandring är temat för en EU-konferens som inleddes i Malmö idag. Den svenske migrationsministern hoppas på givande möten.

– Min förhoppning är att vi ska få ut många goda tankar och idéer men framförallt att vi kan få ut sådant material som kan användas till politiska slutsatser under ordförandeskapet, säger migrationsminister Tobias Billström.

Närmare 150 tjänstemän och politiker från EU och andra länder är samlade för en tvådagars konferens på S:t Gertrud i Malmö. Mötet är en del av det Svenska EU-ordförandeskapet och fokuserar på arbetskraftsinvandring.

Tobias Billström hoppas kunna få fler EU-länder att ta efter den arbetskraftsinvandringsreform som Sverige införde vid årsskiftet. Reformen innebär att man låter arbetsgivarnas behov, till större del, styra arbetskraftsinvandringen.

Migrationsministern vill också framföra behovet av att kunna ta emot arbetskraft även när arbetslösheten inom Europa ökar.

– Även om vi har arbetslöshet så har vi ändå sektorer där vi inte hittar tillräckligt många utbildade människor, säger Tobias Billström och fortsätter:

– Glöm inte bort att arbetslösheten successivt kommer att försvinna när fler och fler människor går i pension.

Konferensen behandlar också migrationens baksidor. Kriminella nätverk tjänar idag pengar på att under ibland svåra förhållanden smuggla människor till Europa. I Stockholmsprogrammet, som är EU:s nästa femårsprogram på det rättsliga området, som nu håller på att förhandlas fram finns det sektioner som handlar om ökad gränskontroll och utökat polissamarbete.

– Vi måste bekämpa de som skor sig på människor genom att smuggla dem över gränserna. Men det är inte den enda lösningen, man måste också öppna fler vägar för legal migration, säger Tobias Billström.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".