Helsingborg

Höjd skatt i Helsingborg trots extrapengar

Trots att Helsingborg nästa år får 90 miljoner tillskott av statliga medel fullföljer den borgerliga kommunledningen sin avsikt att höja skatten nästa år med tio öre. Det ger motsvarande 25 miljoner kronor i extra intäkter.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson tycker inte att man ska se tioöringen som en skattehöjning.

– Det är egentligen inte en höjning utan en återjustering av den sänkning som vi gjorde 2009. Då viste vi inte att vi skulle tappa 350 miljoner i skatteintäkter, säger Peter Danielsson (M).

Det var risken för skattehöjningar som regeringen ville motarbeta när man delade ut sju miljarder för kort tid sedan. Helsingborg får 90 miljoner av dem, som kan jämföras med tioöringen som motsvarar 25 miljoner. Men när skattehöjningen beslutades i juni sa Peter Danielsson att tanken är att sänka skatten när ekonomin tillåter, det skulle man ju kunna göra nu.

– Om man ska sänka skatten så bör ekonomin vara långsiktigt bättre. Skatteprognoser visar att skatteintäkterna fortsätter sjunka 2011, och då har vi inte heller de här nästa 100 miljonerna, säger Peter Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".