Malmö satsar på teckenspråkig hemtjänst

Malmös satsning på teckenspråkig hemtjänst har ökat livskvalitet bland de döva vårdtagarna i staden. Tillsammans med Göteborg är man först i landet och nu visar en undersökning att man satsat rätt.

Sedan tre år tillbaka har Astrid Fejr haft hemtjänstpersonal som kan teckenspråk och det har förändrat hennes liv på flera sätt.

- Just den sociala tryggheten och kommunikationen har blivit mycket bättre än förr när man skrev lappar till varandra. Och utan kommunikation blir man isolerad, säger Lena Danielsson, projektledare för teckenspråkig hemtjänst i Malmö.

I en intervjustudie som nyligen gjorts fastställer man att just kommunikationen blivit lättare och att de äldre känner en ökad livskvalitet.

Malmö stad har sedan länge jobbat med att skapa en god vård för döva och dövblinda malmöbor och har som första stad i landet öppnat en avdelning på särskilt boende med teckenspråkig personal. Inom hemtjänsten har man bara precis börjat arbetet.

- Idag har vi bara tolv vårdtagare men nu kommer 30-talisterna som kräver mer och nu ska man vårdas i hemmet. Är man gammal och ligger sjuk så är det viktigt att man kan göra sin röst hörd, säger Lena Davidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".