Cezary Mozalewski
Skåne

Facket värvar på polska

Facken har under de senaste två åren förlorat många medlemmar. Särskilt hos LO-förbunden. För att vända tappet har Byggnads satsat på speciella medlemsvärvare, men också på ett tolkprojekt för att nå dem som inte pratar svenska.

Cezary Mozalewski är anställd av Byggandsförbundet för att söka kontakt med polska och tyska byggarbetare i södra Sverige.   

– De blir ofta överraskade att det kommer någon som pratar tyska eller polska, de blir glada att de inte själva behöver anstränga sig för att kommunicera med de svenska ombudsmännen.

Byggnads har som många andra fackförbund förlorat många medlemmar under de senaste åren. Den samlade organisationsgraden bland samtliga LO-förbund har sedan 1994 minskat från 85 till 71 procent.

Det stora tappet av medlemmar kom 2007 då möjligheten att dra av fackavgiften på skatten slopades av alliansregeringen.

För att vända den nedåtgående trenden jobbar de olika förbunden på olika sätt. Byggnads har satsat på speciella medlemsvärvare men också på tolkprojekt som Cezary Mozalewski jobbar inom. Men det är svårare att rekrytera utländska medarbetare eftersom de ofta är räddare än svenskar för att vara med i facket.

– Det har hänt att jag träffar killar som sagt att de vill bli medlemmar, de har sen fått packa sina grejer och köra hem till Polen.

En trend som Byggnads i Skåne märkt är att många utländska byggarbetare som jobbat i stora projekt som Västra hamnen och Citytunneln inte tidigare vågade bli medlemmar, men när de fått nya jobb i Sverige har de tagit kontakt med facket.

– Det ringer kanske två personer varje dag och frågar. Efter två samtal brukar de söka medlemskap avslutar, Cezary Mozalewski.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".