Foto: Stig-Åke Jönsson/SCANPIX
Skåne

Lindriga biverkningar efter vaccinering

Det senaste dygnet har runt 60 personer kontaktat sjukvårdsrådgivningen i Skåne efter att ha fått biverkningar av vaccinet mot svininfluensan. Det handlar än så länge bara om lindriga biverkningar.

- De vanligaste biverkningarna är de som är kända sedan tidigare. Det är ömhet vid injektionsstället, svullnad och rodnad, och ibland kan man få lite feber också, säger Martin Laurell, överläkare på Smittskydd Skåne.

Skåne har hittills fått 75 000 vaccindoser, och man uppskattar att runt 60 000 skåningar redan hunnit få vaccinet. Ett 60-tal kontaktade alltså det senaste dygnet sjukvårdsrådgivningen med frågor om biverkningar, och dygnet före handlade det om ett 50-tal. Det innebär att bara ett par promille av de vaccinerade hört av sig med biverkningar.

- Det är ingen stor andel människor som har besvär, så vi är ganska nöjda med det, säger Martin Laurell.

Än så länge finns det inga säkerställda allvarligare biverkningar i Skåne, men något fall undersöks närmare.

- Vi tittar bland annat på ett fall på UMAS där en patient behövde lite extra tillsyn efter injektionen, säger Martin Laurell.

Men även om biverkningarna hittills verkar ha varit få, finns det ett stort intresse att följa utvecklingen. Martin Laurell tycker att man bör rapportera in om man reagerar på sprutan.

- Det är viktigt att vi har kontroll över vad som händer när vi vaccinerar så många människor. Det finns en direktlänk från Region Skånes hemsida, där man kan rapportera till Läkemedelsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".