Märit Jansson har doktorerat på lekplatser. Foto:Madeleine Fritsch/SR
Skåne

Märit är doktor i lekplatser

Nu kan Skåne stoltsera med en doktor i lekplatser. Märit Jansson har genom intervjuer tagit reda på vad kommuner bör tänka på när gamla slitna lekplatser idag renoveras och byts ut runt hela landet.

För Märit Jansson är omgivningen runt en lekplats minst lika viktig som gungorna och klätterställningarna. Att barnen leker lika mycket omkring som i en lekplats är en av de saker hon kommit fram till i sin avhandling.

Genom intervjuer med både barn, föräldrar och kommunala lekplatsförvaltare har hon också kommit fram till att variation och att annorlunda lekredskap lockar.

Idag renoveras och byggs det lekplatser som aldrig förr runt om i landet och det är viktigt att ta reda på hur barn och föräldrar vill ha det menar Märit Jansson som hoppas att hennes arbete ska kunna vara till hjälp.

 – Risken är att de små lekplatserna försvinner för att man idag satsar på större och färre och då har de mindre barnen och de som inte har möjlighet att ta sig längre hemifrån blir utan, säger Märit Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".