Marianne Pennsäter är upprörd över att Folksam halverar ersättningen för grupplivförsäkringen. Foto: Melissa Dahlqvist/SR

Ersättning vid dödsfall halveras

I dagarna får flera tusen pensionärer som har tecknat en grupplivförsäkring i Folksam ett brev hem som berättar att ersättningen till efterlevande vid dödsfall sänks till hälften.

Totalt berör beslutet 420 000 pensionärer över hela Sverige. Hur många som berörs i Skåne är ännu oklart, men det handlar om många.

Pensionären Marianne Pennsäter från Malmö menar att det är viktigt för henne att investera i försäkringen.

– Man måste ju tänka på att barnen kanske inte har råd att begrava mig, säger hon.

Medlemmar i pensionärsorganisationer har tidigare kunnat teckna en grupplivförsäkring i Folksam. Det är en riskförsäkring men eftersom allt färre pensionärer har tecknat den så kommer Folksam att sänka ersättningen och heller inte sälja den från årsskiftet.

Marianne Pennsäter har betalt sin försäkring i drygt 25 år, de senaste åren med 80 kronor i månaden. Det skulle ge hennes anhöriga över 40 000 kronor att betala hennes begravningskostnader med. Men efter årsskiftet 2010 halverar Folksam ersättningen.

Nu är många upprörda och Marianne Pennsäter och andra tänker demonstrera i Malmö i slutet av veckan. På PRO i Skåne säger ombudsmannen Lena Larsson att flera upprörda pensionärer har ringt och hon är besviken över att Folksam inte diskuterat beslutet med PRO.

Anders Olsson som är chef för partnermarknad Folksam beklagar beslutet och säger att man valde mellan att höja avgiften eller att sänka ersättningen.

– Den lägsta ersättningen blir 12 000 kronor.

Men är det nog till en begravning?

– Det är tveksamt, men vi vill hitta en rimlig nivå när situationen är som den är.

 Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".