Påarp

Otillräckligt avlopp upprör villaägare

För dåligt kommunalt avlopp och ständiga översvämningar gör villaägare i Påarp, öster om Helsingborg, upprörda. Ett trettiotal villaägare har större eller mindre problem som återkommer.

Henrik Sjöwall har inte kunnat använda halva sin villa sedan skyfallet i somras.

– Skyfallet tryckte avloppsvattnet upp i brunnarna i källaren och till och med via toaletten. Det flöt avföring blandat med annat avlopp två decimeter upp i den inredda källaren, säger Henrik Sjöwall, som anser att det kommunala avloppet är underdimensionerat.

I somras var det fjärde gången Henrik Sjöwalls familj drabbades av översvämning. Försäkring finns, men det kostar tiotusen i självrisk varje gång.

– Det är inte lönt att renovera källaren för det kan hända igen, säger Henrik som inte tycker att han har fått gehör från Helsingborgs kommun.  Jag är mycket besviken, för jag betalar avgift för fungerande Va-system som alla andra. Och grannarna är lika bestörta som jag, säger Henrik Sjöwall.

Det finns en plan för hur avloppen ska åtgärdas, men bygget har inte kommit längre än till upphandling och kan bli klart först till sommaren enligt Staffan Persson, kommunens tekniske chef . Han tycker inte folk ska behöva bemötas såhär och lovar att reda upp problemen.

Lasse Olsson

lasse.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".