Lena Hallengren (S), ordförande för riksdagens trafikutskott, och Jerker Swanstein (M), Öresundskommitténs ordförande. Foto: David Rasmusson/SR.
Öresundsregionen

Lång önskelista på trafiksatsningar

Det krävs satsningar för många miljarder för att lösa trafiksituationen runt Öresund. Det anser Öresundskommittén som idag lämnade över en lång önskelista till både Sverige och Danmark.

– Listan är ganska realistisk. Vi har ett antal stora EU-projekt som vi jobbar med som plockar fram de förhållanden som råder. Vi lägger fram listan som den ser ut så får de värdera den utifrån sina förutsättningar, säger Jerker Swanstein (M), Öresundskommitténs ordförande. 

Vad är viktigast att komma igång med? 

– I min prioriteringsordning är det nog förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör, men det är svårt att prioritera. Trängseln på Öresundsbron måste också hanteras, säger Jerker Swanstein. 

Det var ingen blygsam önskelista som Öresundskommittén överlämnade till representanter för riksdagens trafikutskott och dess danska motsvarighet, Trafikudvalget idag. Kapaciteten på Öresundsbron bör stärkas, en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör bör komma på plats, motorvägarna bör byggas ut, framtida höghastighetsbanor för tåg bör sammanlänkas och trafiken till och från Kastrup bör optimeras. Det var bara några av de gemensamma prioriteringarna från kommittén. 

– Det är klart att man alltid måste titta på vad en önskelista kostar. Men vi måste också titta på behoven, både här men också i övriga Sverige. Men visst finns det stora behov här, säger Lena Hallengren (S), ordförande för riksdagens trafikutskott. 

Vilka behov ser du som de största? 

– Det är klart att det är viktigt att förstärka kapaciteten över Öresund. Det är många som pratat om en förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Vi har ju inte satt ner foten i frågan än, men något i den riktningen verkar helt rimligt. 

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".