REGION SKÅNE

Miljöbilar tankas med bensin

Region Skånes personal slarvar när de tankar regionens bilar. Nästan hälften av bilarna är etanolbilar men trots det står etanolen bara för en fjärdedel av den totala bränsleförbrukningen.

Region Skåne har i dag 855 fordon. Nästan hälften av dem är etanolbilar. Bilar som kan köras både på bensin och på etanol. Anställda som använder regionens bilar tankar många gånger fel bränsle i bilarna, de använder bensin istället för etanol.

Regionens mål är att allt fler bilar ska kunna köras på förnyelsebart bränsle men det målet faller platt om det görs fel val vid pumpen.

I dagsläget ser situationen ut på det viset då endast en fjärdedel av den totala bränsleförbrukningen är etanol, alltså långt mindre än antalet etanolbilar.

Anders Åkesson (MP) är regionråd och han tycker det är olyckligt att personalen tankar fel men tycker inte att det är en politisk fråga.

– Har vi nästan hälften av beståndet som är etanolbilar borde det vara mer etanol som tankas. I dagsläget tycker jag att det är en verksamhetsfråga och till att börja med ska vi se om det kan ske en förändring, säger han.

Anders Åkesson medger dock att det får ses som ett misslyckande att situationen ser ut som den gör.

– Det är delvis ett misslyckande att vi inte når upp, säger han.

Regionen är medveten om problemet med för mycket bensin i etanolbilarna och har därför ställt nya krav på sina leverantörer.

I dag är det dem som tankar bilarna som också bidrar med statistik, i framtiden kommer det att se annorlunda ut.

Då ska leverantörerna kunna visa vad regionen har tankat och på så vis kommer det också att bli möjligt att ta reda på vem som gjort fel val vid pumpen.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".