Nu inleds en ny fas för ESS, säger Colin Carlile, föreståndare för ESS Scandinavia i Lund. Foto: David Rasmusson/SR

Ny fas inleds i bygget av ESS

Bygget av forskningsanläggningen ESS i Lund går nu in i ett nytt skede. Placeringen är avgjord, nu börjar designfasen. 13 länder ska under torsdagen diskutera den i Köpenhamn.

– Istället för att tre länder tävlar om var ESS ska byggas så ska nu 13 länder gemensamt besluta om hur det ska byggas, säger, Colin Carlile , föreståndare för ESS Scandinavia i Lund.

Att ESS kommer till Lund är klart, men det är ändå många frågor som måste lösas innan spaden kommer i jorden. Mötet i Köpenhamn som inleds under torsdagen beskrivs av Colin Carlile som det första steget i ESS:s designfas.

Man ska bestämma hur anläggningen ska byggas och vem som ska vara med och bidra till designen. Men det ska också beslutas om hur det företag som ska äga ESS ska styras och vem som ska betala mångmiljard satsningen.

Sverige har lovat att stå för 30 procent och Danmark för 12,5 procent, men exakt hur mycket de andra länderna kommer att bidra med är ännu inte avgjort .

– Även om finansieringen inte är en officiell punkt under Köpenhamnsmötet så kommer det säkert att inledas en del inofficiella samtal i frågan, säger Colin Carlile.

Designfasen som nu inleds beräknas ta tre år och sedan är förhoppningen att själva bygget kan påbörjas 2012. 2019 ska ESS-anläggningen står klar att börja användas för forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".