Skåne

Regionledning osams om E 22-miljard

Region Skåne och Kristianstads kommun planerar nu att skjuta till pengar för att snabba på utbyggnaden av E22:an till motorväg. På måndag diskuterar regionstyrelsens arbetsutskott förslaget som innebär att ungefär en fjärdedel av byggkostnaden bekostas regionen och kommunen.

Totalt beräknas byggkostnaden för motorvägsstandard på de aktuella sträckorna uppgå till över en miljard kronor, 1 057 miljoner. Av detta ska regionen i så fall stå för 220 miljoner kronor och Kristianstads kommun omkring 25 miljoner, varav 10 miljoner är kostnaden för att ta över driften av de bitar av gamla vägsträckorna som går genom tätorter. Sträckorna som planeras för motorväg är Rolsberga-Fogdarp och Linderöd-Vä.

Men satsningen väcker också kritik internt inom regionmajoriteten. Miljöpartiet är mycket kritiskt till att deras allianspartier i regionen väljer att satsa så stora summor pengar på vägar.

– Trafikströmmarna på E 22 motiverar inte motorväg på de här sträckorna. Det hade räckt med en 2+1 väg, säger Anders Åkesson (MP), regionråd.

Anders Åkesson är också kritisk till att man finansierar en nationell väg med regionens infrastrukturpengar.

Förslaget tas upp i regionstyrelsens arbetsutskott nu på måndag. Därefter måste beslut fattas i regionstyrelsen också. Om förslaget går igenom planeras arbetet att börja 2013.

Folkpartisten Gilbert Tribo är inte förvånad över att Miljöpartiet tar avstånd från förslaget.

– Vi är överens om att de frågorna får lösas utanför samarbetet inom femklövern, säger Gilbert Tribo (FP), regionråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".