Landskrona

Sverigedemokrater stäms för förtal för andra gången

För andra gången riskerar de båda sverigedemokraterna Carina Herrstedt och Stefan Olsson i Landskrona att fällas för förtal av samma person. Förra gången fälldes de av domstolen.  

Målet gäller ett inlägg som publicerades på de två sverigedemokraternas blogg förra hösten. De är bägge aktiva politiker i Landskrona, där de sitter i kommunstyrelsen. Nyligen valdes också Carina Herrstedt till andre vice partiordförande för Sverigedemokraterna. 

I blogginlägget påstås bland annat att en namngiven person, aktiv i ett parti på vänsterkanten i Malmö, utövade våld mot Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund och politiker i Lund, i samband med ett torgmöte i Malmö förra hösten. 

Malmöbon anser sig förtalad, dels eftersom han aldrig utövade våld, dels eftersom påståendet leder tanken till att han skulle ha begått ett brott.  

Om paret Herrstedt och Olsson fälls för förtal nu blir det i så fall andra gången mot samma person. I april förra året dömdes de för förtal för att de på sin blogg påstått att Malmöbon deltagit i en attack mot ett sverigedemokratiskt möte i Eslöv för tre år sedan. 

Då fick de betala 5 000 kronor. Nu riskerar de samma straff igen. 

Carina Herrstedt och Stefan Olsson tillbakavisar anklagelserna. De säger bland annat att uppgiften om det påstådda våldet redan var publicerad av andra på nätet, bland annat på en anonym blogg. Dessutom tycker de inte att uttrycket "utöva våld" innebär att man påstår att någon begått ett brott, eller i vart fall att det brottet är ringa. Hur det är med den saken får nu tingsrätten i Lund avgöra. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".