Peder Enhörning omgiven av Teresa Sonhueja, Mimosa Grezola, Michelle Uy och Blerim Brahimi. Foto: Bosse Johansson/SR
Landskrona

Svenska blandas med entreprenörskap

Landskrona är en av nio kommuner i landet som fått pengar av regeringen för att öppna nystartskontor. Kontoren jobbar med att minska utanförskapet i samhället och skapa fler arbeten, genom att integrera svenskundervisning och entreprenörskap.

Som ett led i det har den ettåriga utbildningen SFI Entrprenör startats i Landskrona. En utbildning som kombinerar Svenska För Invandrare med företagsekonomi och marknadsföring.

Läraren Peder Enhörning har tagit fram ett särskilt material till kursen. Ett material som bygger på rätt så sparsam text och på mycket bilder. Samtidigt har han ett nära samarbete med elevernas två svensklärare.

– Vi integrerar svenskan och entreprenörskap, säger han. Går jag igenom ett ämnesområde så kan eleverna sen vända sig till svenskläraren som kan förklara ord och begrepp som de inte förstår.

Tolv elever med olika nationalitet och bakgrund går på kursen. Det de har gemensamt är att de vill arbeta inom till exempel handel eller serviceyrken eller vill starta egna företag. Michelle Uy är en av eleverna, och hon är mycket nöjd med utbildningen.

– Jag spar tid genom att läsa svenska för invandrare och entreprenörsskap samtdigt, säger hon. Jag lär mig också helt andra svenska ord genom entreprenörsutbildningen än jag gjort om jag bara läst svenska för invandrare.

Hon anser att kursen ger henne den hjälp hon behöver om hon så småningom vill starta ett eget företag. Hon har redan fått lära sig både hur man gör en bra affärsidé och hur man ska göra för att få ekonomin att fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".