1 av 2
2 av 2
Malmö

Bilister struntar i enkelriktat


I centrala Malmö har delar av gator enkelriktats för att spara miljön, men långt i från alla bilister respekterar de nya förbuden. Nu ska det göras tydligare var man får och inte får köra.

– Vi kommer att förstärka skyltningen ytterligare och dessutom gå ut med information på hemsidan. Vi har också ett samarbete med polisen som kommer att synas på plats lite då. Det är många som kör fast de vet att det är enkelriktat, säger Klas Nydahl, avdelningschef på gatukontorets trafikavdelning.

Djäknegatan i centrala Malmö blev delvis enkelriktad för en vecka sedan, men det är ändå många bilister som kör på som vanligt.

I den södergående filen är det bara bussar och taxibilar som får köra, men många privatbilister känner inte till eller struntar i de nya bestämmelserna.

Både Djäknegatan och Östra Förstadsgatan i centrala Malmö har nu blivit enkelriktade. Delvis beror det här på att man vill förenkla för busstrafiken, men även miljön är en starkt bidragande faktor.

– Vi behöver jobba med den åtgärdsplan som Länsstyrelsen beslutat om när det gäller miljökvalitetsnormer för kvävedioxid. På det här sättet räknar vi med att nå målen, säger Klas Nydahl.

Enkelriktningen på Djäknegatan är bara tillfällig och ska utvärderas efter sommaren, både ur trafik- och miljöhänseende. Om försöket anses lyckat så kan enkelriktningen bli permanent, och det kan också bli aktuellt att göra detsamma på fler gator i Malmös centrum.

– Så kan det ju bli så småningom. I gamla staden gäller det att förstärka den sökarring som finns och begränsa genomfartstrafiken, säger Klas Nydahl.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".