Marianne Pennsäter, en av talarna och initiativtagare till protestmötet mot Folksam. Foto: Petra Haupt/SR
Malmö

Arga pensionärer: "Det är barockt"

Många pensionärer demonstrerade i Malmö i dag mot försäkringsbolaget Folksams beslut att halvera ersättningen till efterlevande vid dödsfall. Målet var att få bolaget att ändra sig, men budskapet från Folksam var att beslutet står fast.

420 000 pensionärer över hela Sverige som tecknat en grupplivförsäkring via sin pensionärsorganisation får om man avlider efter årsskiftet 2010-2011 ersättningen halverad.

– Jag tycker att det är skamligt och cyniskt, och jag saknar faktiskt ord för vad som har hänt nu, sa Marianne Pennsäter, en av talarna.

Den senaste veckan har förtvivlade pensionärer ringt ner både pensionärsorganisationerna och Folksams kundtjänst. De pengar som man räknat med att anhöriga skulle få till begravningskostnader har i ett svep halverats. Anledningen är att grupplivförsäkringen, som är en riskförsäkring, måste bära sina egna kostnader. Allt färre nya pensionärer väljer att teckna försäkringen, och därför räcker inte pengarna.

Knut Rosdahl berörs av förändringen och kom till Triangeln i Malmö i dag för att visa sitt missnöje.

– Jag tycker att det är ett så barockt sätt vi fick reda på det här, så det är därför jag är här i dag, säger han.

– Mina barn får ut 10 200 kronor och det kan man inte göra någon begravning för, säger Ulla-Britt Salvall, som också drabbas.

Hon har tecknat försäkringen för att varken ligga sina barn eller samhället till last vid sin egen bortgång.

Flera talare vid demonstrationen uppmanade pensionärerna och deras anhöriga att flytta alla sina försäkringar från Folksam. Att det är en uppenbar risk är Folksams regionchef för södra Sverige, Mikael Petersson, medveten om. Han fanns på plats vid mötet i dag för att svara på frågor.

– Jag ser det som en uppenbar risk. Man har ju möjligheten att protestera genom att göra just det, säger Mikael Petersson.

Men även om det skulle inträffa kan det inte få beslutet att ändras.

– Nej, det kan det inte. Det är det beslutet jag har med mig från vår vd, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".