Malmö

Konstnärer fyller tom lokal

Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, har gjort om en lokal på Sevedsplan till konstnärshotell, efter att under ett par år ha misslyckats att hyra ut lokalen.

Nu sjuder det av aktivitet i lokalen på Sevedsplan. Maja Herrström, som sitter och målar ett landskapsmotiv, är en av de tio konstnärerna som delar på utrymmet.

– Det här är i ett väldigt tidigt stadium. Egentligen håller jag inte på med målning utan mer med teckning och installationer, säger hon.

I den lilla källarlokalen är det fullt av staffli och paletter, men även trycksaker och mer abstrakta verk. Lokalen hade stått tom i två år och hade varit svåruthyrd, när MKB för att ta tillvara på kreativiteten i kvarteren gjorde om det till en lokal för konstnärer i området. För ett extra tillägg på hyran på 200 kronor får man utrymme, och alla tio platserna försvann snabbt. Maja Herrström tvekade inte när hon fick erbjudandet.

– Jag hade en ateljé i närheten tidigare, men den var både dyr och trång, säger hon.

Robert Rosenqvist, bosocial utvecklare på MBK, är en av dem som ligger bakom konstnärshotellet och nu arbetar han för att fler tomma lokaler kan ska kunna användas på samma vis.

– Vi har en idé som om att man skulle kunna använda det här konceptet att använda tomma källarlokaler om möjlighet finns. Det kan röra sig om replokaler eller lokaler för att renovera möbler. Det finns otaliga alternativ, säger Robert Rosenqvist.

Den gemensamma lokalen för de tio konstnärerna kommer snart leda till en gemensam utställning.

– Vi siktar på att ha en utställning på den så kallade flygande mattan mitt på Sevedsplan i framtiden, säger Maja Herrström.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista