Lund

Extrapengar behövs till för tidigt födda

Den hårt belastade avdelningen för förtidigt födda barn vid universitetssjukhuset i Lund hoppas på mer pengar till nästa år. Får man inga extrapengar i regionpolitikernas budget hotas patientsäkerheten.

– Jag vill inte ens tänka så långt, det innebär att vi kommer skicka ifrån oss ännu fler mammor och barn. Då finns det en stor risk att barn kommer att ta skada och rent av dö på grund av dåliga resurser i Lund, säger Staffan Polberger, verksamhetschef för nyföddhetsvården i Lund.

Vid avdelningen i Lund tar man emot förtidigt födda barn som behöver intensivvård från hela södra Sverige och ibland från hela landet. I och med det ökande barnafödandet räcker platserna inte till.

I år har 50-60 förtidigt födda barn med lättare vårdbehov som egentligen tillhör sjukhuset tvingats skickas till andra sjukhus. Avdelningen har tidigare också haft problem med smittspridning på grund av överbeläggning.

I höstas sköt sjukhuset till fem miljoner kronor till två extra intensivvårdsplatser. Pengarna var tillfälliga, och om inte Region Skåne skjuter till nya kommer platserna att försvinna.

Sammanlagt behövs sex miljoner kronor för att också kunna bemanna en transportservice, en så kallad babyambulans, som kan påbörja intensivvård redan under färden från andra sjukhus.

– Till det finns fortfarande inga pengar och på den punkten är vi sämst i landet, alla andra regionsjukhus har någon form av transportverksamhet där man kan göra detta, säger Staffan Polberger.

Regionpolitikerna ska inom kort besluta om nästa års budget, och regionrådet Gilbert Tribo (FP) är väl medveten om behoven på neonatalavdelningen i Lund.

– Vi håller på att diskutera hälso- och sjukvårdens internbudget, där vi gör prioriteringar, och där jag hoppas att neonatalvården kommer att vara prioriterad, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".