Snart är Magnus Erikssons halmvärmeverk i Löderup färdigt. Foto:Melissa Dahlqvist/SR
YSTAD

Halmen värmer i Löderup

Snart kommer nästan hela Löderup värmas upp med hjälp av halm. Om en månad står ett halmeldat fjärrvärmeverk färdigt som ska producera 70 procent av den energi som behövs för att värma Löderup.

Magnus Eriksson, som står bakom projektet, har kämpat i flera år för att få bygga ett halmvärmeverk i Löderup. Han driver att företag som bland annat pressar halm, det var så han fick idén till värmeverket. Planerna på ett halmvärmeverk i Löderup började ta form redan 1993.

– Vi har alltid mycket halm över som vi har inte kunnat bli av med när vi har pressat halm. Som halmpressare har vi inget att göra på vintrarna så då slog det mig att jag kunde göra det är. Egentligen är det inget ovanligt, det finns många värmeverk som eldar med halm i Danmark, säger han.

I Skåne finns det ett par större halmvärmeverk och flera mindre. Magnus Eriksson värmer själv upp sin gård i Löderup med ett litet halmeldat fjärrvärmeverk.

Det var svårt att få tillstånd att bygga värmeverket. Först sökte han tillstånd på flera orter i Skåne innan han fick napp i Trelleborg.

Det halmeldade fjärrvärmeverket har funnits i Trelleborg sedan två år tillbaka. Det var först efter att värmeverket i Trelleborg stod klart som Ystad kommun också sa ja till halmvärmeverket i Löderup.

När allting står klart värmer halmvärmeverket upp kyrkan, serviceboende och skolan i Löderup. Flera villaägare har också anslutit sig för en självkostnad på drygt 44 000 kronor. Efter startavgiften betalar villaägarna sedan per kilowattimme. För att värma upp en normalstor villa krävs ungefär 40 rundbalar med halm per år.

– Anledningen till att jag eldar halm här i Löderup är att vi har halmen här. Halm växer upp varje år och på så sätt får man nytt bränsle utan att förbruka några större resurser. Det finns mycket halm i hela Skåne.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".