Bent Christensen, sjukhuschef. Foto: Melissa Dahlqvist/SR
Skåne

Sjukhussammanslagning skapar oro

Den 1 januari slås universitetssjukhusen i Malmö och Lund ihop till Skånes universitetssjukhus SUS. Dessutom bildas ett universitetsmedicinskt centrum. Den nya ledningen är positiv men alla är inte lika övertygade.

Samtidigt som universitetssjukhusen slås ihop bildas Universitetsmedicinskt centrum Skåne i samarbete med medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Kliniker, verksamheter och administration kommer att arbeta under en sjukhusledning.

Den nuvarande chefen i Lund Bent Christensen ska bli chef för det sammanslagna sjukhuset.

– Nu kan vi säkra att vi håller kvar högklassig sjukvård och klinisk forskning på högsta nivå, säger Bent Christensen.

Regiondirektören Sören Olofsson räknar med att spara pengar på sammanslagningen.

– Sjukhusen har stora underskott idag. Nu skapar vi en förutsättning att spara pengar genom rationaliseringar på det administrativa området, säger Sören Olofsson.

Jens Bernow i Malmö läkarförening är inte alls lika positiv till sammanslagningen av universitetssjukhusen i Lund och Malmö.

- Vi har sett andra toppstyrda sammanslagningar i Göteborg och Stockholm. Det har vi även sett i samarbetet mellan Malmö och Lund, säger Jens Bernow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".