Bärgningen av det havererade kustbevakningsplanet i Falsterbokanalen 2006. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Skåne

Flygplanstillverkare stäms för olyckan i Falsterbo

Efter flygplansolyckan 2006 i Falsterbokanalen så stäms nu flygplanstillverkaren Casa i Spanien på närmare 30 miljoner kronor. Det är både svenska staten och de anhöriga till de omkomna som kräver företaget på pengar.

Det var under en rutinflygning den 26 oktober 2006 som den högra vingen på kustbevakningen flygplan plötsligt bröts av. Planet föll som en sten och kraschade i Falsterbokanalen. De fyra ombord, två piloter och två systemoperatörer dog omedelbart och deras anhöriga, sammanlagt 19 personer, kräver nu tillverkaren Casa på en ersättning på 20 miljoner kronor.

Dessutom stämmer svenska staten via Kammarkollegiet bolaget på 8,7 miljoner kronor, en kompensation för det förlorade flygplanet.

Enligt den gemensamma stämningsansökan så var det en konstruktionsbrist som gjorde att vingen bröts av och man skriver också att det hade varit möjligt för tillverkaren att upptäcka denna brist. Casa har enligt parternas juridiska ombud varit vårdslöst både vid konstruktionen och vid valet av underhållstruktur för planet.

Trots att kraschen skedde för tre år sedan så har statens haverikommission ännu inte blivit färdig med sin rapport om olyckan. Staten och de anhöriga vill därför avvakta med att presentera bevis mot Casa tills rapporten är färdig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".