Malmö

Becirov inför rätta för bokföringsbrott

Islamic Centers grundare i Malmö, Bejzat Becirov ställs inför rätta idag, misstänkt för grovt bokföringsbrott. Om han fälls riskerar han fängelsestraff.

Åtalet gäller att stiftelsen Islamic Center inte skött sin bokföring för 2006. Enligt förundersökningen påbörjades inte bokföringen för 2006 förrän i november 2007. Det framgår också att stiftelsen blandade ihop sin ekonomi med församlingen Islamic Center som är en annan juridisk person. 

–- Någon koll på ekonomi har det inte varit, säger Lars Olson, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö. 

Under 2006, fick Islamic Center nästan fyra miljoner i bidrag. Pengarna kom mest från EU, men Ekobrottsmyndigheten har inte kunnat visa att några pengar har försvunnit. 

–- Det finns inga tecken på att någon obehörig skulle ha berövat stiftelsen pengar, skott sig själv eller något liknande, säger Lars Olson.

Om tingsrätten i Malmö fäller Bejzat Becirov för grovt bokföringsbrott är det lägsta straffet han kan få sex månaders fängelse. Om han fälls är inte problemen för Islamic Center över med det. Samtidigt ska länsrätten snart besluta om Islamic Center ska betala omkring 870 000 kronor extra i skatt som Skatteverket kräver. Bejzat Becirovs försvarare Cai Inge Holm vill inte uttala sig före rättegången, men säger att Becirov förnekar anklagelsen om grovt bokföringsbrott. Tidigare har Becirov förklarat problemen med att bokföring försvann i den stora branden 2003 som ödelade moskén. Det tycker inte vice chefsåklagare Lars Olson är ett argument. 

–- Det som skulle bokförts är ju sådant som är kopplat till handlingar som finns 2006 och inte till 2003. Branden kan inte ha något att göra med bokföringsbrott 2006, säger Lars Olson. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".