Nätpedofil i hovrätten

I dag inleds förhandlingarna i Svea hovrätt kring den 33-årige man från Norduppland, som dömts för att ha hotat och tvingat ett 60-tal unga flickor, var sex flickor från skåne, att ha sex framför sina webbkameror.

Under lång tid hotade och tvingade mannen ett stort antal unga flickor att ha sex framför sina webbkameror.

33-åringen dömdes till maxstraff i Uppsala tingsrätt, till åtta års fängelse för de 60 fallen av upprepade övergrepp på nätet, samt våldtäkt mot barn. Han överklagade domen till hovrätten.

Rättegången i Svea hovrätt följs med stort intresse av juridisk expertis, eftersom hovrättens syn på saken förväntas bli prejudicerande. 

– Det får ju ett helt annat prejudikatvärde när det kommer upp i hovrätten, så ur den aspekten kommer det att få betydelse, säger Thomas Bälter Nordenman, åklagare i ärendet. 

Enligt honom är fallet speciellt, i flera avseenden. 

– Det handlar dels om det stora antal flickor som har varit utsatta, men också om mediet, att det har skett via internet. Det gör det här till ett ganska unikt fall. Det här är något vi kommer att få se mer av i framtiden tror jag, säger han.

Rättegången mot mannen inleddes i förra veckan, med åtalspunkten våldtäkt mot barn.

August Bergkvist (SR Uppland)
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".