Bejzat Becirov, Islamic Centers grundare, i Malmö tingsrätt. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Rättegång avslutad mot Becirov

Åklagaren yrkade på villkorlig dom och böter när rättegången mot Islamic Centers grundare Bejzat Becirov avslutades i Malmö idag.

Åtalet gäller Islamic Centers bokföring för 2006, som enligt åklagaren inte gjordes löpande som lagen kräver. Istället upprättades den först året efter. I flera år har också årsredovisningarna lämnats in för sent.

Revisorn har påpekat bristerna sedan 2004 och lämnat så kallade orena revisionsberättelser både 2005 och 2006. Bejzat Becirov anser att han gjorde det han borde. En bokförare anställdes och Becirov bad emellanåt att få se bokföringen. 

– Han har gjort vad som har stått i hans makt för att den här situationen inte skulle uppstå. Man kan inte ställa samma krav på en ideell organisation som en kommersiell organisation, säger advokat Cai Inge Holm, som försvarade Becirov i rätten. 

Islamic Center har skött betalningen av löner och skatter, men det var oreda i papperen. Det förklarar Bejzat Becirov bland annat med branden 2003 som ödelade moskén och att han och Islamic Center inte fått arbetsro på grund av hot och trakasserier. Om en vecka faller domen, men Bejzat Becirov tror inte att den kommer att betyda så mycket, även om han fälls. 

– Det betyder ingenting, jag går vidare. Vi gjorde inte något fel, säger Bejzat Becirov.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".