Skåne

Gamla vägar får nya hastigheter

87 mil skånska vägar kommer att få ändrade hastighetsgränser redan i mitten av nästa månad. Framför allt sänks hastigheten på ett antal 90-vägar som anses trafikfarliga till 80 km/h.

Och ett antal vägar som byggts om med mitträcke får höjd hastighet från 90 till 100 km/h.

Thomas Erlandson är chef för Vägverket Region Skåne säger att hastighetsgränserna behöver ändras för att anpassas till nutidens krav. Det gamla systemet har i princip varit oförändrat sen 1971.

– Sen dess har vi fått nya vägtyper och fordonen har utvecklats, säger han. Vi har också ett nytt trafiksäkerhetstänkande så går ut på att i första hand hindra att personskadorna blir svåra vid en olycka.

Att hastigheten sänks på vissa vägar beror framför allt att de är smala, och att det finns mycket träd, stenar och fastigheter utmed vägen. Något som kan orsaka svåra personskador vid till exempel en singelolycka.

En del av de här vägarna kommer emellertid att byggas om så småningom och göras trafiksäkrare. Då kan de få höjd hastighet igen. Men det är på längre sikt.

I det nya systemet får bilisterna betydligt fler olika hastighetsgränser att hålla reda på än i det gamla. Men Thomas Erlandson tycker ändå inte att det blir rörigt.

– Vi strävar efter att de olika hastighetsgränserna ska vara kopplade till en viss vägtyp så att det ska bli lättare för trafikanterna att känna igen sig och själv räkna ut vad som kan vara rätt hastighet. säger Thomas Erlandson. Dessutom kommer vi att sätta upp fler hastighetsskyltar på vägarna.

Bosse Johansson
bosse.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".