Skåne/Danmark

Skåningar skickas över sundet för strålning

Om en månad kan du som blir sjuk i Skåne komma att skickas till Danmark för att få vård. Samma sak gäller danskar som blir sjuka, de kan komma att skickas till Sverige.

Det är resultatet av det utökade samarbete som Region Skåne och dess danska motsvarighet nu har kommit överens om. Det för att minska vårdköerna i respektive land.

– Med de korta avstånden som finns här nere så kan vi hjälpa varandra, säger Jerker Swanstein (M), ordförande i regionstyrelsen i Skåne.

Redan idag finns ett samarbete över sundet gällande akutsjukvård. Men genom det fördjupade samarbetet kommer nu Skånska patienter få tillgång till planerad sjukvård vid tolv danska sjukhus.

 Vad ska danskarna hjälpa oss med?

– De har en strålningskompetentes och kapacitet som är bättre än vår.

När kommer man som patient att märka det nya samarbetet?

– Inom en månad tror jag vi kan se effekter, redan nu vet jag att våra tjänstemän varit i Danmark och träffat sina kollegor och tittat på kösituationen i de båda länderna för att se möjligheter att samarbeta.

Är det här ett underbetyg på svensk sjukvård när vi måste söka oss utanför landets gränser?

– Det är egentligen danskarna som knackat på dörren först. De har bekymmer, precis som vi. Men från och till har vi bekymmer.

Enligt Jerker Swanstein kan det här vara ett första steg mot ett ”Vårdval Europa”.

– Vi tränar oss här nere.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".