MALMÖ-LUND

Storsjukhus kan splittras nästa val

Den planerade sammanslagningen av universitetssjukhusen i Malmö och Lund kan komma att bli kort. Om Socialdemokraterna i Region Skåne vinner valet nästa år är sannolikheten stor att beslutet rivs upp.

– För närvarande är det vår ståndpunkt att vi ska göra det, säger Uno Aldegren (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

I måndags berättade den styrande femklövern i Region Skåne att de två universitetssjukhusen i Malmö och Lund redan vid årsskiftet slås ihop till ett sjukhus, Skånes universitetssjukhus. Socialdemokraterna anser emellertid att sjukhusen redan i dag är stora nog.

– En ny administrativ nivå i toppen på dem kommer bara leda till längre beslutsvägar och krångligare ordning i verksamheten, säger Uno Aldegren.

Egentligen vill Socialdemokraterna undvika att göra stora organisationsförändringar vid mandatskiften, men om man skulle vinna valet nästa år anser Uno Aldegren att det här beslutet går att riva upp.

– Detta är en sådan förändring som jag bedömer att man utan att det skulle påverka verksamheten alltför kraftfullt kan vrida tillbaka igen, säger han.

Oppositionen är också kritisk mot hur majoriteten hanterat frågan. Man anser att sjukhuspersonalen borde ha varit mer delaktig, och att man borde ha arbetat för en politisk enighet.

– Jag tycker inte att beslutssystemet bara består av den politiska majoriteten i sådana här frågor. Här borde man sett till att förankra beslutet hos alla partier i fullmäktige, säger Uno Aldegren.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".