Malmö

Kulturcentret: ”Vi kan hamna på gatan”

På måndag planerar företrädare för det Romska kulturcentret en demonstration i Malmö. Bakgrunden är att Malmö stad vill dra in det årliga bidraget till kulturcentret på en halv miljon kronor och ersätta det med andra bidragsformer.

Det skulle kunna vara dödstöten för verksamheten enligt Erland Kaldaras från Romska kulturcentret.

– I värsta fall hamnar vi på gatan förste januari.

Det Romska kulturcentret i Malmö visar upp romernas kultur och historia för allmänheten. Varje år anordnar man även flera olika typer av publika arrangemang.

Under de senaste fyra åren har man fått ett bidrag på 500 000 kronor om året av kommunstyrelsen.

Nu vill Malmö stad dra in det bidraget och ersätta det med ett stöd på

300 000 kronor, som går att söka av alla föreningar som vill främja romsk historia och språk, till exempel Romska kulturcentret.

Det här skulle enligt Erland Kaldaras troligtvis betyda slutet för centret, främst på grund av att man redan idag betalar en hyra på 385 000 kronor om året.

Vänsterpartiets Anneli Philipson, kommunalråd för Jämställdhet och demokrati, tycker att det här rör sig om ett missförstånd.

– Dels vill man få in den Romska kulturen i den ordinarie verksamheten i kultur och fritidsnämnden, och man vill också hjälpa kulturcentret att få en billigare lokal för att kunna kapa hyreskostnaderna. Det finns arrangemangsbidrag och andra former av bidrag som också går att söka. Det behöver alltså inte alls bli mindre pengar nästa år säger Anneli Philipson.

Men inom den styrande majoriteten i Malmö är man inte eniga om den här lösningen. Miljöpartiet är inte nöjda med konstruktionen och vill ta nya diskussioner med de andra styrande partierna.

Erland Kaldaras är inte heller nöjd och på måndag planerar man alltså en stor demonstration där man ska tåga från Triangeln mot Stadshuset.

– Vi hoppas att det ska ge en bild av att vi romer är enade i frågan att bevara vår kultur. Det kommer komma folk från hela Sverige för att visa sitt missnöje, säger Erland Kaldaras.

Romerna är en av de nationella minoriteterna och det bor cirka 7000 Romer i Malmö.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".