Malmö

Dockterrassen öppnar för förlikning

Bostadsrättsföreningen Dockterrassen i Malmö sänkte i dag sina krav på sju personer som tecknade sig för lägenheter för två år sedan, men som sedan backade ur sina köp.

Det var när Malmö tingsrätt höll muntlig förberedelse i de sju målen som Dockterrassens ombud, Tommy Karlsson, bolagsjurist och kundombudsman på byggbolaget JM, kom med budet. Tills i dag låg kraven på mellan 700 000 och 900 000 kronor per person, men just nu är det halverat.

– De tycks ha begränsade möjligheter att betala. Det är så stora belopp att det kanske är rimligt att dela på kostnaden, säger Tommy Karlsson. 

Köparna säger att de trodde att det enda de riskerade när de skrev på upplåtelseavtalen var handpenningen på 100 000 kronor. Men föreningen anser att upplåtelseavtalet är bindande för hela köpet av lägenheten. 

I somras fick Dockterrassen Malmö stads stadsbyggnadspris. Huset byggdes av JM i Västra hamnen i Malmö. Hösten 2007 såldes flera av lägenheterna för tre miljoner kronor och mer. Flera av köparna fick dock ekonomiska problem och backade ur sina köp. I januari i år stämde föreningen dem och har krävt skadestånd motsvarande de månadsavgifter som inte betalats och den förlust föreningen gjorde när lägenheterna så småningom såldes. I dag finns inga osålda lägenheter kvar, men priserna har gått ner rejält. 

 – De som vi har sålt har gått ner med 700 000 i flera fall, säger Tommy Karlsson. 

Köparna hävdar att de stressades att teckna upplåtelseavtalen och att det inte gjordes någon kreditprövning. Fel, säger Dockterrassen. Tidigare har också Tommy Karlsson på JM antytt att flera gjort spekulationsköp. Men i dag öppnade Dockterrassen alltså för förlikning.

En sådan har redan nåtts med en köpare, som företrätts av advokat Anders Karlström. Han företräder även fyra av de köpare vars mål var uppe i rätten i dag. Enligt Karlström är Dockterrassen hårda förhandlare.

– Vi får förhandla om hur kommatecknet ska stå i avtalet, säger Anders Karlström.

Han hade inte väntat sig budet i dag. Om Dockterrassens bud inte leder till en uppgörelse, får Malmö tingsrätt avgöra tvisten. Det sker i så fall först nästa år.

– Vi får se hur mina klienter överväger det. Det handlar ju om deras tro på att vinna målet eller förlora, säger Anders Karlström. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista