Malmö

Malmömoderater vill ha nytt badhus

Moderaterna i Malmö vill sälja Aq-va-kul och ersätta gamla stadion med en ny simanläggning. Den nya idrottsanläggningen ska vara en multisportanläggning som kan användas för motionärer, simskoleundervisning och VM-tävlingar.

Förslaget presenterades för kommunfullmäktige på torsdagen.

Enligt Malmös moderata oppositionsråd Anja Sonesson kan verksamheter som i dag bedrivs på gamla stadion enkelt flyttas till andra platser i Malmö, exempelvis Heleneholms IP eller Malmö IP.

– Vi vill ersätta gamla stadion som ändå inte används i så stor utsträckning. Vi vill ersätta den med något fantastiskt och bra för Malmöborna, säger Anja Sonesson (M).

Frågan om ett nytt badhus har varit omdiskuterat. Efter upprustningen av Aq-va-kul räknar Malmö stad med att anläggningen kan fungera i ytterligare tre till fem år. Just nu pågår en utredning om var en större simanläggning och ett stadsdelsbad kan byggas.

– Beslut i frågan fattas troligen i november, säger Anja Sonesson.

Moderaterna föreslår att idrottsanläggningen ska byggas på stadionområdet, där gamla stadion ligger idag. Den ska bestå av två 50-meters bassänger och tre mindre bassänger. Anläggningen ska också ha en läktare som rymmer flera tusen åskådare och en stor parkering under anläggningen.

Det planeras ingen äventyrsdel som i dag finns på Aq-va-kul. Men moderaten Anja Sonesson vill ändå att Aq-va-kul ska säljas.

– Exakta kostnaderna för den nya anläggningen vet vi inte riktigt, men investeringen är stor. Vi tror att vi kan få en hel del pengar från tomten där Aq-va-kul i dag ligger. Dessutom finns det flera tomter vid stadionområdet som vi kan få in pengar för, säger hon.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista