Malmö

Kockums renoveras med varsam hand

Det gamla varvsområdet på Kockums i Malmö börjar nu få nytt liv. Men när kontor och bostäder börjar ta form läggs stor vikt vid att bevara det gamla. Malmö museer är inblandat.

– Det är faktiskt trä, träkubb som var vanligt i industrin förr, säger Olga Schlyter, byggnadsantikvarie från Malmö museer om golvet, som ser ut som sten.

– Vi ska försöka bevara mycket av det gamla.

Hon sitter med i planeringsarbetet och är en av de som ska se till att det 19 hektar stora varvsområdet ska exploateras med varsam hand.

Att de gamla vackra tegelbyggnaderna ska bevaras är alla redan nu överens om. Det är nu också klart att den gamla torrdockan som ligger på området ska bevaras. Den ska bli en del av en öppen allmän plats längst den nya kajpromenad, som planeras.

Men vad det gäller den modernare delen från 60- och 70-talet, med gigantiska bygghallar i plåt är det inte lika givet. Men även här finns det en del idéer.

– Ett förslag är att man ska bevarar skelettet och bygger runt omkring. Det kan bli hur spännande som helst.

Hur mycket kan ni påverka?

– Klart att stadsplanering är att kompromissa. Men just när det gäller det här historiskt viktiga området så lyssnar man på oss, säger Olga Schlyter, byggnadsantikvarie på Malmö museer.

Först att flytta in i Varvsstaden, som det nya området heter, blir SVT. Flyttlasset går i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista