Skåne

Fler allvarligt influensasjuka i Skåne

Ytterligare en patient med svininfluensa vårdas nu med hjälp av konstgjord lunga, så kallad ecmo-maskin, på Universitetssjukhuset i Lund. Denna andra patient, en 50-årig man från Skåne, lades in på sjukhuset i går.

50-åringens tillstånd betecknas som allvarligt, men stabilt.

– Som det ser ut i dagsläget så är vi på väg mot den första stora vågen av influensan, säger Skånes smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson, som därmed förväntar sig fler patienter med komplikationer framöver.

Tillståndet för den 40-åring som sedan förra veckan också vårdas med konstgjord lunga på sjukhuset i Lund, är fortfarande livshotande.

Förutom dessa två patienter vårdas ytterligare en influensapatient, en kvinna i 40-årsåldern, med respirator inom intensivvården på sjukhuset i Malmö sedan ungefär en vecka tillbaka.

Liten risk för brist

I och med de nya fallen så finns det endast tre lediga ecmo-behandlingsmöjligheter i Skåne. Universitetssjukhuset i Lund är det enda sjukhuset som i dag kan erbjuda denna behandling. Men Carsten Lührs, verksamhetschef och överläkare, så är risken liten att platserna tar slut.

– Om det skulle bli kris kan vi omedelbart ställa upp med sex platser för ecmobehandling, säger han.

– I ett katastrofläge, och med lite tid, skulle vi nog kunna få fram tio platser.

På thoraxklinikens intensivvårdsavdelningen vårdas normalt sett patienter efter hjärt- och lungoperationer och transplantationer. Normalt behandlas ett 20-tal patienter varje år med ecmobehandling i Lund.

I dag vårdas tre personer med konstgjort lunga här, två av dem vårdas för svininfluensan och den tredje av ett annat skäl.

Carsten Lührs ser inte tillgången på maskiner som något problem om fler skulle bli allvarligt sjuka utan tillgången till personal.

– Maskinparken är inte den begränsande faktorn utan det är personalen. Det krävs övervakning, helst när det gäller patienter med influensa som behöver isoleras.

När en patient behandlas med ecmo är läget allvarligt och patienten måste oftast vårdas i flera veckor. Överläkaren Edgars Grins säger att 80 procent av dem som vårdas med konstgjord lunga överlever.

– Utifrån de data som finns publicerade från Australien och Nya Zeeland ligger dödligheten på runt 20 procent. Jag skulle kunna tänka mig att det gäller våra svenska patienter också.

Fakta om ecmo

Ecmo-behandling kan komma i fråga för patienter med en akut lungsvikt med eller utan cirkulationssvikt eller multipel organsvikt.

Svininfluensan kan också orsaka lungsvikt, men det tillstånd är mycket ovanligt.  Syftet med ecmo är att lungorna och/eller hjärtat skall få vila och läka. Behandlingstiden varierar mellan några dagar upp till två månader. 

Källa: USIL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista