Teckomatorp/Svedala

Politiker visste inte om flyktingboende

Malmös nya transitboende för ensamkommande flyktingbarn i Teckomatorp får nu hård kritik. Kommunledningen i Svalöv hade ingen aning om boendet, och är kritisk till hur det hela har skötts. Malmö planerar nu dessutom att öppna ett till liknande boende utanför den egna kommunen, denna gång i Svedala.

– Så här får det inte gå till. Man får inte agera så mot sina grannar, Karl-Erik Kruse (S), kommunstyrelseordföranden i Svalöv.

35 barn och ungdomar ska alltså placeras i Teckomatorp, men enligt Sven-Erik Kruse har varken Malmö stad, Migrationsverket eller Attendo Care som ska driva boendet, informerat politikerna.

Malmö stad har rätt att placera barn i andra kommuner, om de kommunerna har en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot. Det har Svalöv. Enligt Eva Ahlgren, enhetschef för sociala resursförvaltningen i Malmö, har man informerat tjänstemännen i Svalöv. Men situationen är så akut att man helt enkelt inte har tid att informera alla andra också.

– Situationen är närmast kaotisk. Vi har tredubblat verksamheten de senaste månaderna. Vi skulle ha haft en bättre dialog, Eva Ahlgren, chef för sociala resursförvaltningen i Malmö

Nästa vecka ska Svalövs kommun träffa representanter från Malmö stad för att diskutera frågan. Och förutom i Teckomatorp så planerar Malmö stad nu att öppna ytterligare ett transitboende utanför den egna kommunen. På måndag öppnas ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Malmö stads regi i Svedala kommun.

Boendet ska ha 30 platser och liksom boendet i Teckomatorp drivas av bolaget Attendo care.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista