Helsingborg

Studenter anklagas för att dumpa löner

Fackförbunden Handels och Seko har inte kunnat komma överens med bemanningsföretaget Studentconsulting om lönerna för personal som hyrs in av Saba frukt & grönt i Helsingborg. Facket anser att deras medlemmar ska ha mellan åtta och tio kronor mer i timmen än de får i dag.

Eftersom man inte kunnat komma överens lokalt har tvisten nu gått vidare till en central förhandling.

– Vi är måna både om de anställda på bemanningsföretaget och de anställda på företaget som hyr in personal, säger Lennart Nilsson, som är ombudsman på Handels avdelning 6 i Helsingborg. Blir det billigare att hyra in personal än att ha fast anställda, så hotar det på sikt både lönenivåer och anställningar.

Avtalet mellan facket och arbetsgivarna säger att när personal på ett bemanningsföretag tas in på ett annat företag, så ska lönen vara ett genomsnitt av vad de fast anställda som utför samma arbetsuppgifter har i lön.

I det aktuella fallet i Helsingborg är facket och arbetsgivarna oense om ifall den snittlönen ska räknas på åtta anställda eller på ett tjugotal anställda. Räknar man som bemanningsföretaget gör blir lönen alltså åtta till tio kronor lägre i timmen än om man räknar som facket gör.

Lennart Nilsson på Handels säger att det här är mycket viktigt att lönen hamnar på rätt nivå. Annars riskerar man att lönerna dumpas. Det är nämligen helt lagligt för ett företag att först säga upp fast anställd personal och sen ta in personal från ett bemanningsföretag i stället.

– Nu gör inte alla företag så att de säger upp fast anställd personal och hyr in personal från bemanningsföretag i stället, men det har förekommit på alldeles för många ställen, säger Lennart Nilsson.

Studentconsultings vice vd Niklas Jansson ställer sig frågande till fackets agerande.

– Vi som bemanningsföretag kan bara följa den lönenivå som den lokala fackklubben på arbetsstället tillhandahåller. Vi kan inte göra annat än att följa den lönenivån, säger Studentconsultings vice vd Niklas Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista