Malmö

Privata värdar lägger ut bostäder på Boplats syd

Nu börjar även privata hyresvärdar ansluta sig till Malmös nya bostadsförmedling Boplats Syd. Hittills är det bara det kommunala MKB:s lägenheter som gått att söka men i veckan börjar även privata fastighetsägaren Stena lägga ut sina bostäder.


-- Kommunen har kommit med en attraktiv lösning. Eftersom vi efter MKB är det största bolaget tycker att det bör vi vara med i, säger Staffan Persson, fastighetschef, Stena Fastigheter i Malmö.

Ni fick vara med i den här processen från start, vad har varit viktigt för er?
– Att det varit frivilligt för fastighetsägarna att vara med, och att fastighetsägarna kan ställa upp de krav och kriterier man vill, säger Staffan Persson.

Malmös nya bostadsförmedling Boplats Syd slog upp portarna i september. Genom den nya bostadsförmedlingen blir det en och samma kö till MKB:s och de privata fastighetsägarnas bestånd. Fastighetsägarna får dock ställa vissa krav på hyresgästerna, till exempel att man måste ha en tillräcklig inkomst för att kunna klara hyran, uppfyller man kraven är det bara köplatsen som räknas i konkurrensen om hyreskontrakten.

Under de första veckorna är det bara MKB:s lägenheter som gått att hyra, undantaget ett antal privata seniorlägenheter. Men nu börjar alltså även de privata värdarna ansluta sig på allvar till Boplats Syd. Förutom Stena är även Heimstaden, Lifra och ett antal mindre aktörer på väg in. Stena börjar med att lägga ut en handfull lägenheter under veckan.

– Sedan ska vi utvärdera hur det går och successivt lägger vi ut fler och fler lägenheter, säger Staffan Persson.

I ett senare skede kommer Stena troligtvis lägga ut huvuddelen sina bostäder i det nya systemet . De lägenheter som inte kommer att synas på Boplats Syd är de lägenheter som används för interna byten inom Stena.

– Våra hyresgäster behöver inte stå i Boplats syds kö för att byta lägenhet. Det kan vara en fördel, men inget tvång, säger Staffan Persson.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista