SKÅNE

Få får ersättning efter skalvet

Bara tio procent av de personer som ansökt om ersättning efter jordskalvet i Skåne för snart ett år sedan får några pengar. Det visar siffror från det försäkringsbolag som är störst på privatmarknaden i länet.

– Det måste vara en väsentlig skada för att vi ska ersätta. I de flesta fall försvinner sprickor som har uppkommit vid nästa ommålning, säger Hans Frank, skadecontroller på Länsförsäkringar Skåne.

Av de nära 1 000 personer som försökt få ersättning för skador de fick i samband med jordskalvet har bara ett 100-tal fått ut några pengar. Omkring två miljoner har Länsförsäkringar, som är störst på marknaden vad gäller privatförsäkringar, betalat ut.

– I de flesta fall är det ju bara småskador som ersatts. Den största skadan som vi ersatt handlar om en husfasad som rasat ner. Där betalade vi ut omkring 200 000 kronor.

Alla minns vi vad vi gjorde när skalvet kom, 6.20 den 16 december förra året. Som ett skälvande muller väckte det många skåningar den morgonen. Det var den kraftigaste jordbävning som Skåne haft på över 100 år.

Ganska snart stod det klart att byggnader av olika slag drabbats. Enligt Länsförsäkringar var det ganska lätt att se om det var jordskalvet som orsakat sprickor och ras.

– När en spricka är alldeles ny blir det en väldigt skarp och ren kant. Det är det vi har tittat efter, säger Hans Frank.

Johanna Hellström

johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista