Malmö

Kommunala sparkrav lättar

Det ekonomiska läget för de skånska kommunerna ljusnar nu. För Malmö stad innebär detta att besparingar som var inplanerade nästa år nu kan minskas ner eller helt strykas bort. 

Den politiska majoriteten i kommunen har nu bestämt sig för att skjuta till drygt 50 miljoner kronor för att undvika neddragningar inom barn- och ungdomsverksamheten. Stadsdelarna måste dock fortfarande spara totalt omkring 18 miljoner nästa år.

- Vi vill att skolan ska klara sig oavsett om vi har en finansiell kris eller inte säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S).

För 2010 låg egentligen ett besparingskrav på en procent eller 70 miljoner kronor på Malmös tio stadsdelar, men nu visar prognoserna enligt den rödgröna majoriteten på att det existerar marginaler som inte fanns när budgeten lades i juni.

Bland annat är skatteutfallet bättre än förväntat och det gör att man nu ökar budgeten med 53.5 miljoner kronor, vilket innebär att sparbetinget för stadsdelarna nästa år istället för 70 miljoner blir cirka 18 miljoner kronor. Pengar man vill spara inom administrationen och inte i verksamheten.

- När vi har en kris med kraftigt växande arbetslöshet så brukar det sätta sina spår i verksamheten. Vi vill inte att de unga som går i skolan nu ska få en sämre utbildning bara för att det är en finansiell kris och en borgerlig regering, säger Ilmar Reepalu.

Prognoserna för 2011 och 2012 ser inte så ljusa ut, är det inte en risk att ni nu bara skjuter de här besparingarna på framtiden?

– Vi skjuter inte problemen framför oss utan vi tar tag i de problem vi har just nu. Och det är därför vi inte bedömer att vi kan lägga ut mer pengar, även om vi gärna velat, säger Ilmar Reepalu.

Hur viktigt är det för er att undvika att göra de här besparingarna under ett valår?

– Det handlar inte om att det är valår. Det får inte var så att de som går i skolan under en finansiell kris får en havererad utbildning och får sämre förutsättningar att läsa vidare.

Det moderata oppositionsrådet Anja Sonesson har inga invändningar mot att man drar ner på besparingstakten, men anser att det är den borgerliga regeringens förtjänst.

– När staten nu skjutit till så många extra miljoner för att skydda välfärdens kärna så är det väl ganska rimligt att en del av de pengarna också går till välfärden, så att man inte behöver friställa en massa människor som jobbar med viktiga verksamheter för malmöborna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista