Malmö

Brandmän rycker ut med brandvarnare

Bostadsbränder med dödlig utgång ökar. Nu börjar Räddningstjänsten Syd med hembesök. Målet är att få ner antalet bränder i bostäder.

– Det vi först och främst tittar på är den tekniska utrustningen. Om det finns brandvarnare och var den sitter i så fall, säger Johannes Gustavsson, som är en av de brandmän som nu kommer att göra hembesök.

Med början i morgon, onsdag, startar brandmännen sitt arbete. Då är det de boende i Stjärnhusen vid Erikslust i Malmö som får påhälsning av brandmän från Räddningstjänsten Syd.

Idén om hembesöken kommer från England. Där har man fått ner antalet bostadsbränder väsentligt genom att komma hem till folk.

Räddningstjänsten Syd kommer under en månad framöver att besöka hushåll i utvalda bostadsområden. Efter en utvärdering ska hembesöken bli en permanent åtgärd från och med årsskiftet.

Brandmännen ska förutom att se till att alla hushåll har en brandvarnare också prata om bland annat brandrisken i hemmet och vad man gör om trapphuset är rökfyllt. Och om något hushåll saknar brandvarnare bistår Räddningstjänsten Syd med en.

– Vi kan inte gå från någon lägenhet där vi vet att det inte finns en brandvarnare, så det kommer vi ha med oss.

– Om det är en hyresrätt kommer vi att ta kontakt med fastighetsägaren och säga att ni har lägenheter där det inte finns brandvarnare. För det är ju fastighetsägarens ansvar att det finns en brandvarnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista