Lund

Kvällsmottagningen i Lund har öppnat

Igår var det för första gången kvällsöppet på den nya kväll och helgmottagningen på vårdcentralen Södertull i Lund.

– Vi har tidsbokning. Man ringer hot och får en bedömning per telefon och behövs det så får man en läkartid här på kvälls och helgmottagningen, säger Åsa Engblom som är verksamhetschef på vårdcentralen på Södertull.

I och med hälsovalet stängdes den gamla jourläkarcentralen på sjukhuset den gångna helgen. I stället hänvisas nu alla patienter, som valt att lista sig på primärvårdens 14 vårdcentraler i Lund och i kranskommunerna, till Södertull kvällstid.

– Man kan säga att i fösta hand ska man söka sin vårdcentral på dagtid. Kvälls och helgmottagningen är tänkt att man kan höra av sig efter att vårdcentralen stängt på kvällen, säger Åsa Engblom som är verksamhetschef på vårdcentralen på Södertull.

Jourläkarcentralerna i Malmö, Kristianstad och Helsingborg kommer också att stängas vid årsskiftet. Det är inte riktigt klart hur jourmottagningarna i de kommunerna kommer att lösas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista