Höganäs

Korsvirkeshuset blir inte minnesmärkt

Försöket att rädda det gamla korsvirkeshuset på Nedre i Höganäs misslyckades. 

Länsstyrelsen vill inte byggnadsminnesförklara huset.

Enligt gamla kartor har fastigheten funnits i flera hundra år. I karmträet ovanför ytterdörren har någon täljt in årtalet 1821.

Nu står korsvirkeshuset i vägen för kommunledningens byggplaner. På Nedre i Höganäs planeras kvarteren Oden och Balder och planeringen för hyreshusen som ska finnas där är redan i startgroparna.

Byggstarten har skjutits på framtiden på grund av alla överklaganden. Grannarna vill rädda det gamla korsvirkeshuset och har försökt få det förklarat som byggnadsminne.

Länsstyrelsen har tidigare sagt att huset borde bevaras som spår av stadens äldsta historia, bland annat eftersom att det finns så få historiska spår kvar i Höganäs. Trots det så blir det ingen byggnadsminnesförklaring av huset. Korsvirkeshuset anses nämligen inte beröra riksintresset för kulturvården och på andra håll i regionen finns bättre bevarade hus från samma tid, säger länsstyrelsen.

Grannarna tänker inge ge sig. Nu har de skrivit ett brev till Riksantikvarieämbetet för att få behålla huset.

– Det här strider mot kommunens egen miljöplan för det här området. Där talar man om hur oerhört viktig byggnaden är som kulturminnesmärke, säger Hans Johansson som bor i Höganäs och kämpar för att bevara huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista