Skåne

Lissabonfördraget kan ge ny jordbrukspolitik

Lissabonfördraget kan bli början på slutet för EU:s jordbrukspolitik, och därmed nya konkurrensvillkor för de skånska lantbrukarna. Det tror och hoppas den folkpartistiske EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP).

De svenska EU-parlamentarikerna är i stort sett överens om att vilja skrota EU:s omfattande jordbruksstöd. Lantbrukare är företagare som ska kunna konkurrera på en fri marknad som andra företag och subventionerna slår hårt mot framförallt fattiga länder utanför Europas gränser, är den allmänna uppfattningen.

Fram tills nu har parlamentarikerna varit maktlösa i frågan som bestäms av EU-kommissionen tillsammans med medlemsländernas regeringar i ministerrådet. I och med Lissabonfördraget förändras förutsättningarna genom att de folkvalda politikerna då kommer att kunna påverka också jordbrukspolitiken.

– Får parlamentet mer inflytande, det vi kallar medbeslutande tror jag vi har större förutsättningar att minska stödet till jordbruket, säger Olle Schmidt (FP).

– Mitt argument är att EU inte får slå undan benen för utvecklingsländerna. Det tror jag att allt fler i Europa förstår och då har parlamentet ett stort ansvar de närmsta åren.

Just nu möter den svenska regeringen, tillsammans med bland andra Danmark och Storbritannien, på stort motstånd bland de övriga medlemsländerna i EU när det gäller jordbrukspolitiken. 21 av EU:s 27 medlemsländer vill ge ett tillfälligt stöd till unionens mjölkbönder som det senaste året drabbats hårt av sjunkande priser.

I parlamentet och den liberala gruppen har Olle Schmidt däremot med sig politiker från hela Europa i sitt motstånd.

– Vi i den liberala gruppen tycker inte det här är bra och vi vill avskaffa subventionerna, men kommissionen och framförallt ministrarna kör ju över parlamentet i den här frågan, säger Olle Schmidt.

Erik Rosendahl

Fakta:Olle Schmidt

Olle Schmidt är 60 år gammal och bor i Malmö. Han kommer från Axvall i Västra Götaland, men är för de flesta känd som en skånsk representant i politiken. Han kom till Lund 68 där han läste litteraturhistoria, statskunskap, informationsteknik med mera. Det var också i Skåne han tog steget in i partipolitiken och Folkpartiet.

Under 80-talet spelade Olle Schmidt en stor roll i Malmös kommunpolitik, han satt i riksdagen 1991 och 1994 och återvände därefter till Skåne där han bland annat var med och utformade vad som idag är Region Skåne. 1999 blev han invald i Europaparlamentet. Där har han, med en paus 2004-2006, suttit sedan dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista