Malmö

Nu ska Herrgården renoveras

Ägarna till skandalhusen i området Herrgården i Malmö böjer sig för miljöförvaltningens krav. Nu lovar de omfattande och snabba renoveringar.

Över 100 miljoner kronor ska satsas på husen och området de närmaste åren.

– Styrelsen i bolaget har ändrat attityd. Vi har insett att vi inte kan hålla på att bli jagade av miljöförvaltningen utan nu har vi tagit ett helhetsgrepp över området, säger Andres Aulik som företräder fastighetsägarna Gröningen.

Varför har man inte gjort det tidigare?

– Det är en bra fråga och jag har inget bra svar om jag ska vara ärlig.

Först ska alla mögelskador bort. Inom ett drygt år ska sedan de lägenheter som är värst utsatta renoveras. Det innebär arbete i 400 badrum och 300 kök. Sedan ska renoveringen av resten av beståndet fortsätta de närmaste åren och från och med 2013 så hoppas ägarna, Gröningen, och förvaltarna Newsec att man ska kunna ha en normal underhållsdrift på området. Förutom själva renoveringen satsar man också på utemiljöer och sociala projekt som till exempel en boskola.

Dave Borg, avdelningschef på miljöförvaltningen i Malmö, säger att han är försiktigt hoppfull till den åtgärdsplan som lämnats in idag men att ägarna fortfarande måste visa att detta inte bara är tomma ord.

Andres Aulik är nöjd med planen och hoppas att politikerna ska vara nöjda.

– Vår förhoppning är att miljönämnden är av samma uppfattning så att vi kan köra vidare, säger han.

Så ni hoppas slippa fler föreläggande från förvaltningen?

– Ja, det här var ta mig sjutton det sista föreläggandet. Nu ska vi vara bättre hela tiden och slippa förelägganden.

Hur ska ni återfå förtroendet som fastighetsägare på Herrgården?

– Vi måste leverera, vi måste verkligen göra saker. Det har tagit för lång tid tidigare. Jag har bara jobbat här ett halvår men när jag tillträdde undrade jag också varför vi inte gjort något tidigare. Det finns egentligen ingen ursäkt, vi har agerat fel, säger Andres Aulik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista