Rosengård Invest stödjer tre invandraledda företag

Rosengård Invest som specialiserat sig på att stötta entreprenörer med icke-svensk bakgrund presenterar nu sina första satsningar. Man går in som delägare i tre invandrarledda företag.

– Det är tre företag som leds av fantastiska entreprenörer, tre idéer som vi tror på och förhoppningsvis tre jättebra affärer, säger Ljubo Mrnjavac, vd för Rosengård Invest.

Rosengård Invest bildades i våras med hjälp av bland annat Eon, Swedbank och Trelleborg och bolagets affärsidé är att investera i företag som leds av personer med invandrarbakgrund.

Bolaget vill på affärsmässiga grunder satsa på entreprenörer med bra idéer men som kanske inte alltid har de kontakter som krävs för att kunna växa i Sverige.

– Vi tror att en väg mot framgång är att specialisera sig och det är just det som Rosengård Invest gör. Vi specialiserar oss mot målgruppen invandrarledda företag, säger Ljubo Mrnjavac.

Sammanlagt går man in med åtta miljoner kronor i skåneföretaget Beepsend som jobbar med telekommunikation, Stockholmsbaserade Manna från Himlen som sysslar med mobil marknadsföring och Ikaros Cleantech i Oxie, ett företag med 45 anställda som gör produkter som tar hand om oljeutsläpp inom industrin.

– Den kompetensen som de besitter är något som vi vill ha in i vår styrelse för att ta nästa steg i vår utveckling, säger Johannes Estratiadis, grundare och vd för Ikaros Cleantech.

Så det handlar inte så mycket om pengarna egentligen?

– Vi tackar inte nej utan det kommer att hjälpa till i vår expansion, men största anledningen är kompetensen.

Rosengård Invest har idag 20 miljoner kronor till sitt förfogande, men nu vill man ha in mer pengar för att kunna investera i fler företag.

- Efter det första kvartalet nästa år räknar vi med att ha tagit in hundra miljoner kronor. Det kommer att betyda att vi kommer att kunna göra många fler investeringar, säger Ljubo Mrnjavac.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista