Socialdemokraterna vill höja skatten för att slippa spara på vården. Foto: Petra Haupt/SR
Skåne

Socialdemokraterna vill rädda vården

När Socialdemokraterna i Region Skåne presenterade sin skuggbudget inför nästa år var huvudbudskapet att det inte skulle ske några besparingar i sjukvården, vilket finansieras med en skattehöjning.


– Att minska nedskärningarna i sjukvården är det absolut viktigaste. Det betyder färre anställda i regionen och vi kanske får fler människor som kommer ut i arbetslöshet, säger Uno Aldegren (S), regionstyrelsens andre vice ordförande.

Socialdemokraterna, som är i opposition i Region Skåne, vill i sitt budgetalternativ höja skatten i Region Skåne med 60 öre. Det innebär ungefär 150 kronor i månaden för en person som tjänar 25 000. För Region Skånes kassa innebär det ett tillskott på ungefär 1,2 miljarder kronor.

Den stora delen ska gå till att täcka sjukhusens underskott på 600 miljoner. Med Socialdemokraternas alternativ blir det inga besparingar i skånsk sjukvård nästa år, snarare en del satsningar för att bland annat få bort köerna, göra nya investeringar och införa avgiftsfri sjukvård för alla under 19 år. I övrigt vill man till exempel höja studentrabatten i kollektivtrafiken till 30 procent.

Att man lägger ett förslag om höjd skatt under en lågkonjunktur och inför ett valår är inget som avskräcker Socialdemokraterna.

– De människor som far mest illa i ekonomiskt svåra tider är de som har det sämst ställt, och det är de som också har svårast att hitta rätt i sjukvården. De är de största vinnarna av en väl fungerande sjukvård, säger Uno Aldegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista