Skåne

Lönsamt sålla i vårdkön

Genom att sålla i kön till operationer har Region Skåne gjort det lättare att uppfylla kraven i vårdgarantin - och att få extra pengar från regeringen.

Regionen har skrivit brev till de som står i operationskön och frågat om det är viktigt för dem att bli opererade inom tre månader.

De som då inte tyckt det  - eller inte svarat - har flyttats bort från vårdgarantikön, berättar det moderata regionrådet Henrik Hammar.

-- I Skåne är det många som vill gå till sitt stora sjukhus. Får man inte tid där så väntar man och säger man att det får ta den tid det tar, säger han.

– Men långsiktigt vill vi ju att alla ska få vård i rätt tid.

Henrik Hammar förnekar heller inte att möjligheten att få extra pengar från regeringen påverkat regionen.

– Skåne har som andra tecknat det avtal som gäller för det här året, och då är ju det som räknas att operera 80 eller 90 procent av dem som står i vårdgarantikön.

Han räknar dock med att systemet kommer att ändras, så att ersättningen istället baseras på hur många i den totala patientkön som behandlas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista