Skåne

1 000 dör per år i Skåne av luftföroreningar

Partiklar i luften är farligare än vad man tidigare trott. Omkring 1 000 personer i Skåne dör varje år på grund av att luften är förorenad. Värsta boven i dramat är det här är trafiken. Partiklar som frigörs då vi kör, slitage från dubbdäck.

Länsstyrelsen har nu tagit fram ett underlag som visar att luften inte är bra ur hälsosynpunkt någonstans i länet.

– Det man ser är att partiklars påverkan på människors hälsa är mer allvarlig än vad man tidigare trott, säger Gunnar Axelsson är miljöhandläggare på Länsstyrelsen.

Men det är också föroreningar från industrin och småskalig eldning som gör luften dålig. Och rapporten som nu tagits fram av bland annat Länsstyrelsen visar sig att var man än andas i Skåne så är det inte bra.

– Malmö och Helsingborg uppfyller som inte miljökvalitetsnormen vad gäller kvävedioxid. Trelleborg ligger farligt nära gränser då det gäller partiklar, säger Gunnar Axelsson.

Men det är alltså inte bara i storstäderna som luften år dålig. Att Malmö och Helsingborg är särskilt drabbat är känt sedan tidigare och i Trelleborg är antalet farliga partiklar som störst i länet, men även luften utanför storstäderna är drabbad. Rapporten kommer nu att skickas ut till Skånes alla kommuner.

Vad kan man som privatperson göra?

– Det mest påtagliga är att köra med dubbfria vinterdäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista