Malmö

Volontärer ska in i äldrevård

En förmedling för volontärarbetare inom äldrevården ska öppna i Malmö i samarbete mellan staden och Malmös frivilligorganisationer. Förhoppningen är att frivilligcentralen ska kunna starta i början av nästa år.

– Det kan handla om en person som vill ha högläsning på spanska som sitter ensam hemma, det kan vara en promenad någonstans eller bara ha en stund då man får prata med någon, berättar samordnaren för projektet Nidal Al-Mudafar.

Idén är inte ny - så kallade frivilligcentraler drivs redan med framgång på många ställen runt om i landet men i Malmö har man hittat en egen modell. Dels har man valt att börja inom enbart inom äldrevården och dels väljer man att samarbeta med de frivilligföreningar som redan finns i stan för att på så sätt inte konkurrera utan tvärt om dra fördel av varandra.

Genom att besöka frivilligcentralen eller gå in på en hemsida kan den som vill volontärarbeta eller ha hjälp få kontakt. Genom intervjuer kontrolleras lämplighet och vad man kan bidra med för att sen hamna på rätt ställe.

För att få med sig facket har man också strikt reglerat arbetsuppgifterna som man som volontär får syssla med, enligt Nidal Al-Mudafar.

– Allt som görs av personalen ska göras av personalen. Det är guldkanten, det som inte görs annars, som volontärerna ska göra. På så sätt blir facket positivt och vill vara med och utveckla tanken, säger hon.

Madeleine Fritsch

madeleine.fritsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista