Svedala

Newcastlesjuka på gård utanför Svedala

En fågelbesättning på en gård söder om Svedala med runt 20 000 slaktkycklingmödrar måste avlivas sedan besättnignen smittats av den fruktade fågelsjukdommen Newcastlesjuka.

Provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt bekräftade sjukdomen. Jordbruksverket har infört en skyddszon på tre kilometer och en observationszon på en mil runt gården.

– I och med att det är en väldigt smittsam sjukdom för fjäderfä är det viktigt att vi snabbt inför restriktioner för att hindra smittspridningen, berättar Ingrid Eilertz, chef på Jordbruksverkets enhet för häst, fjäderfä och vilt.

Newcastlesjuka är en mycket allvarlig och smittsam sjukdom för fåglar, men den smittar inte människor.

Djuren kan dö i sjukdomen eller sluta värpa vilket leder till ekonomiska förluster för uppfödarna. Utbrott av newcastlesjuka är relativt ovanligt men har förekommit i Sverige tidigare.

– De senaste åren har vi haft något enstaka fall varje år och ofta just under den här tiden på året. Men varje gång har vi lyckats begränsa sjukdomsspridningen så att det just bara blivit enstaka fall, säger Ingrid Eilertz.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista